Amasaké

Amasaké je sladký obilný dezert, který vzniká přírodní fermentací obilí. Jako startovací se používá speciální druh rýže, která se po naklíčení smíchá s uvařeným obilím (nejčastěji jáhly, oves nebo rýže) a nechá se při určitě teplotě několik hodin kvasit. Při fermentaci dojde k rozkladu složitých sacharidů v obilí na jednoduché cukry a vznikne tak neuvěřitelně sladký krém, a to bez jakéhokoliv curku nebo sladidla. Opravdu stojí za to! Hodí se především pro malé děti do kašiček, při pečení koláčů do krémů nebo jen tak, na lžičku :-). Amasaké lze vyrobit i doma, výroba je ale technologicky náročná (ohlídání správné teploty) a ne vždy se dílo podaří. Zkuste už hotové amasaké – rýžové, jahelné nebo ovesné – určitě Vás dostane :-).