Červená řepa

Původ: Pochází z Blízkého východu a Středomoří.
Popis: Je to dvouletá rostlina. V podzemní části vytváří řepa červenou bulvu, ze které rostou zelené listy s červenými řapíky. Ve druhém roce vykvétá.

Užívaná část: Bulva a mladé listy.

Uskladnnění: V bedýnce se zvlhčenými pilinami nebo pískem umístěné ve sklepě. Při uskladnění na balkoně je nutné bedýnku ( krabici ) polepit polystyrenem či obdobně odizolovat proti chladu.

Účinné látky: Obsahuje mnoho minerálních látek – sodík, draslík, vápník, hořčík…Z vitamínů obsahuje zejména vitamín E a vitamíny skupiny B.

Užívá se pro tyto vlastnosti:

  • podpora krvetvorby
  • povzbuzuje činnost žaludku a střev
  • stimuluje činnost jater a žlučníku
  • je prospěšná při léčbě hypertenze, arterosklerózy a dalších nemocí srdce a krevního oběhu
  • při revmatismu vhodná při čistících kůrách (šťáva z řepy se používá se šťávou z mrkve v poměru 1:1, pije se denně v množství 0,5-1 l)
  • působí močopudně
  • barviva z řepy zvyšují pevnost krevních kapilár
  • při nádorovitých onemocnění

Úprava: Používá se bulva syrová i vařená. Mladé lístky přidáváme do salátů.

Recepty
1. Polévky
Boršč

1 cibule, 100 g celeru, 100 g mrkve, 100 g petřželového kořene, 100 g červené řepy, 100 g syrového nebo kvašeného zelí, 3 brambory, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 velký bobkový list, 1 lžička mleté papriky, 1 lžičky bazalky nebo nati řebříčku, sůl, popř. vinný ocet, sekaná petrželová nať, 2 lžíce kysané smetany
Červenou řepu očistíme, nakrájíme na kostičky o hraně cca 1 cm a podusíme zvlášť na 2 lžicích oleje. Mezitím očistíme zeleninu a brambory a nakrájíme: mrkev na kolečka tl. 2 mm, celer a petržel na jemné hranolky o délce asi 2 cm, zelí na jemné nudličky. Na zbylém oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, zapražíme mletou papriku a zalejeme 1 1 l vody. Přivedeme k varu a vkládáme zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory, vždy s odstupem asi 2 minut. Vše povaříme ještě 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochutíme solí, popř. octem a necháme ještě asi 15 minut v teple rozležet. na talířích zdobíme sekanou petrželovou natí a lžičkou kysané smetany. Hodí se i jako lehké hlavní jídlo s celozrnným chlebem.

Polévka z červené řepy krémová
mrkev, celer, petržel, červená řepa, brambory, ovesné vločky, olej, sůl, kmín
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a červenou řepu. Přidáme dvě brambory, trochu osolíme a okmínujeme drceným kmínem. Vaříme asi 20 minut. Přidáme namočené ovesné vločky nejlépe jemné a vaříme ještě 10 minut. Často mícháme aby se polévka nepřichytila na dno hrnce. Nakonec polévku odstavíme a rozmixujeme. Barvou a chutí připomíná rajskou polévku. Můžeme do ní přidat uvařené nudličky, rýži nebo dochutit jogurtem ( smetanou ).

Polévka z červené řepy se svítkem
400 g červené řepy, 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody, 30 g oleje, 30 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, ocet, sůl
svitek: 2 bílky, 30 g sojové mouky hladké, 30 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžíce vody, muškátový oříšek, sekaná petrželová nať, tuk na vymazání pekáče
Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. smahneme na oleji, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme, až je řepa měkká. Smetanu mírně rozředíme, rozmícháme v ní mouku a zavaříme do polévky. Krátce povaříme, ochutíme octem a solí a necháme chvíli rozležet. Zatím připravíme svítek. Z mouky, koření, špetky soli a vody umícháme těstíčko, které zlehka spojíme se sněhem z bílků. Svítek nakrájíme na kostičky a rozdělíme do talířků na polévku.
Obměna: Několik minut před ukončením varu můžeme do polévky přidat 100 g klíčené zelené sóji Mungo a krátce ji v polévce povařit.

2. Hlavní jídla
Bramborák z řepy

bulva tuřínu nebo řepy, pšeničná trhanka, sůl, majoránka, olej, česnek, voda
Olistěnou řepu nastrouháme a smícháme s trhankou, solí, majoránkou a utřeným česnekem, Podle potřeby můžeme rozředit vodou, ale obvykle již má tato směs potřebnou hustotu. Dvě hodiny necháme rozležet, potom ji naběračkou rozléváme na rozpálený olej a pečeme placky.

Červená řepa obalovaná
500 g červené řepy, 2 lžíce vinného octa, špetka mletého pepře, sůl
na obalení: 1 vejce a 1 bílek, 80 g celozrnné mouky, 100 g strouhanky, olej na smažení
Řepu uvaříme ve slupce do měkka. Prochladlou sloupáme, nakrájíme na kolečko o tl. 1cm, lehce osolíme a opepříme, zakápneme octem a necháme v chladu 1 hodiny zaležet. Z mouky, bílku, vejce a několika lžic vody ušleháme těstíčko. Kolečka řepy pomoučníme, obalíme v těstíčku, pak ve strouhance a smažíme z obou stran dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci. Podáváme s vařeným bramborem a tatarkou z tofu.

3. Saláty
Kysané zelí s červenou řepou a jablkem

červená řepa, jablka
Nastrouháme najemno červenou řepu a jablko ( můžeme přidat i křen ). Vše smícháme a podáváme jako přílohu k hlavním jídlům.

Salát z naklíčené čočky a řepy
naklíčená čočka, cibule, červená řepa, mrkev, zelí,řeřicha (pažitka, nať petržele, pohanky…), sůl, olej + umeocet ( jogurt, sojanéza)
Nahrubo nastrouháme červenou řepu, mrkev a přidáme nakrájenou cibuli, zelí, čočku, nasekané bylinky a osolíme. Můžeme přidat olej a trochu umeoctu (citronu) nebo dochutit jogurtem (sojanézou). Vše promícháme a podáváme s chlebem.

Šebestiánský salát
celer 350g, červená řepa 350 g, brambory 200 g, sójová majonéza, mořská sůl, kmín, klíčky řeřichy
Samostatně uvaříme omytý neoloupaný celer, červenou řepu ve slupce a brambory. Vychladlé brambory nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájený oloupaný celer a řepu, k zelenině vmícháme majonézu, dochutíme solí a ozdobíme klíčky. Podáváme chlazené.

Veronika Růžičková