Kozí mléko

Chov koz na území naší republiky upadl po 1. světové válce. Po centralizaci mlékozpracujícího průmyslu, po zrušení drobných výrobců a po likvidaci soukromého sektoru v padesátých letech byla představa obnovy chovu koz nemyslitelná. Podle tehdejšího zákona se u nás povolovalo zpracovávat v průmyslových mlékárnách pouze kravské mléko. Impulsem k návratu ke kozímu mléku byla až změna společenských a ekonomických poměrů u nás, které umožnily některým odvážlivcům nalpnit úvahy o změně svého dosavadního – často městského – způsobu života a založit tradici malých, většinou rodinných farem.

Jaké jsou vlastnosti kozího mléka? Kozí mléko je biologicky velmi významná tekutina, která má odlišné složení než mléko kravské. Obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu a řadu vitanímů: A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Rozdíly vzhledem ke kravskému mléku jsou v nižším obsahu železa, kobaltu, vitanímu B12 a kyseliny listové. Pozitivně lze hodnotit vyšší obsah fosforu a vápníku, vitanímu D a ryboflavinu a nižší obsah sodíku.

Významná je též otázka bílkovin. Množství bílkovin v kozím mléce je částečně vyšší než v mléce kravském. Jejich složení je však na rozdíl mléka kravského odlišné. To je pravděpodobně důvodem, proč organismus některých lidí snáší kozí, ne však kravské mléko. Důležitá je lepší stravitelnost kozího mléka, která je způsobena rozměry a rozložením tukových částic v mléce, které jsou rozptýleny v malých kuličkách, velice podobných tuku v mateřském mléce.

Většina kozích výrobků na trhu zatím pochází z chovů, které vznikly jako alternativní či ekologické. Nebezpečí kontaminovaného krmení je zde tedy mnohem nižší než u současných chovů krav, které využívají konzervovaných krmiv a dalších velkovýrobních způsobů chovu a zpracování mléka. Koza je navíc také mnohem vybíravější a napadené nebo nekvalitní krmivo nepřijme.

Léčebné účinky kozího mléka znali již staří Římané, kteří považovali máslo z kozího mléka za elixír krásy a zdraví. Také mniši některých klášterů ve Švýcarsku používali dříve jako léčebnou mast kozí máslo s alpskými bylinkami. Zároveň řada současných lékařských průzkumů dokázala pozitivní působení kozího mléka na náš organismus, například při těchto onemocněních:

  • Při onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů“ (játra, slinivka), kdy se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
  • Při stresu a migrénách. Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí, když vyloučí kravské mléko a výrobky z něj ze svého jídelníčku.
  • Při alergiích. Kozí mléko má odlišné složení a podíl bílkovinových frakcí (kaseinů), kterým se v kravském mléce přičítá největší role při vzniku dětských alergií. Uvádí se, že 60-70% populace, která je alergická na bílkoviny kravského mléka, snáší bez problémů bílkoviny mléka kozího.
  • Při revmatických bolestech.
  • Při kožních alergiích (ekzémech). Pomáhají především koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj. (Dětská koupel v syrovátce: Děti koupeme jednou až dvakrát denně v syrovátce zahřáté na 37 stupňů C po dobu asi 20 minut. Těm větším přikládáme na postižené části těla obklady nebo část těla s poškozeným místem (ekzémem) do syrovátky ponoříme. Potom nechéme syrovátku zaschnout, kůži jemně promastíme např. Infadolanem nebo jinou vhodnou mastí.)
  • Existují též názory, že kozí mléko hraje aktivní roli v prevenci nádorových onemocnění. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.

Na zásadnější odborná stanoviska si musíme ještě počkat. S pitím kozího mléka a využíváním výrobků čekat nemusíme. Jisté je, že kozí mléko kladně působí na výstabu a obnovu buněk, že se podílí na jejich ochraně před škodlivými vlivy prostředí a tím jim pomáhá udržet se zdravé a mladé.

složení mléka (100 ml)

ženské

kravské

kozí

obsah tuku (g)

4,0

3,6

3,8

obsah proteinu (g)

1,2

3,3

3,3

obsah popelovin (g)

0,3

0,7

0,8

obsah laktózy (g)

7,0

4,8

4,7

kalorická hodnota (kcal)

71

69

76

vápník (mg)

33

125

130

fosfor (mg)

43

103

159

hořčík (mg)

4

12

16

draslík (mg)

55

138

181

sodík (mg)

15

58

41

železo (mg)

0,15

0,10

0,05

vitamin A (mj)

160

158

120

vitamin D (mj)

1,4

2,0

2,3

thiamin (mg)

0,017

0,04

0,05

riboglavin (mg)

0,04

0,18

0,12

vitamin B12 (mg)

0,03

0,50

0,02

vitamin C (mg)

4,0

2,0

2,0