Tofu karbanátky s červenou řepou

  • 300 g ovesných vloček
  • 1 bílé tofu (cca 250 g)
  • cibule podle chuti
  • 1 červená řepa (asi o velikosti jablka)
  • koření – česnek, majoránka, sůl, pepř, červená paprika
  • sezamové semínko na obalení

Ovesné vločky namočíme na pár hodin do vody. Když změknout a vytvoří ,,kaši“, nastouháme do nich syrovou červenou řepu, tofu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okořeníme. Z hmoty vytvoříme karbanátky, které obalíme v sezamovém semínku a osmažíme na oleji. Pokud je hmota moc mokrá a karbanátky dobře nedržím, můžeme zahustit nenamočenými ovesnými vločkami.

Tip: s těmito karbanátky se dá dobře experimentovat. Zkuste vločky nenamáčet, jen je smíchejte s vodou, zeleninou a tofu. Budou mít zase jinou chuť a konzistenci. Namočené ale budou lépe držet tvar karbanátku.

Dobrá příloha: v jednom hrnci uvařte ve slané okmínované vodě  brambory a v druhém mrkev (1 díl mrkve na 5 dílů brambor, ale záleží na chuti). Když je obojí uvařeno, smíchejte brambory s mrkví a rozmixujte s máslem. Nakonec přidejte česnek. Tato mrkvovo-bramborová kaše se ke karbanátkům skvěle hodí. Část brambor můžete zkusit nahradit jáhlami.