Tofu na thajský způsob

  • 1 ks bílého tofu (cca 200 g pro 2 osoby)
  • 300 ml kokosového mléka
  • červená cibule
  • malá cuketka
  • sezamové semínko (lépe černé, ale může být i světlé)
  • kurkuma, zázvor, chilli, koriandr, trocha soli
  • sojová omáčka
  • rýžový olej
  • jasmínová rýže jako příloha

Tofu nakrájíme na libovolně velké kousky a naložíme do marinády z pokrájené červené cibule, cukety, rýžového oleje, 100 ml rýžového mléka, koření a sezamu. Stačí marinovat pár hodin a je lepší nadávat do lednice – kokosové mléko ve spojení s rýžovým olejem ztuhne a nenásakne se tak dobře do tofu jako při pokojové teplotě. Po třech až čtyřech hodinách dáme směs na rozpálenou pánev a zlehka osmažíme. Ke konci přilijeme zbytek kokosového mléka, které necháme trochu zredukovat, aby omáčka zhoustla. Pokud se omáčká zdá neslaná, přikápneme trochu sojové omáčky. Podáváme s jasmínovou rýží.