Dýně Hokkaido

Původ: Na Japonský ostrov Hokkaido, kde dýně rostou na sopečné půdě byla dovezena z Nové Anglie.

Popis: Je mnohem menší než dýně u nás obvykle pěstované. Váží běžne 0,7 – 2,5 kg. Vyskytuje se v barvě žluté až sytě oranžové, bělavé stříbrné až tmavě zelené. Dužina je tvrdá a oranžová. má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů.

Užívaná část: Dýně se používá se slupkou, pro některé pokrmy se může oloupat, semínka jíme loupaná.

Uskladnnění: Vhodné je sušší chladné místo okolo 10° C. Takto uskladněná vydrží do jara někdy i do další sklizně.

Účinné látky: Patří mezi nutričně velmi významnou a zdravou zeleninu. Obsahuje řadu vitamínů ( betakaroten, B1, B2, B3 ), cenné minerální látky a větší množství draslíku.

Užívá se pro tyto vlastnosti:

  • doporučuje se u onemocnění slinivky, sleziny a žaludku
  • vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku činí z dýňové dužiny výborný lék na srdeční a ledvinové poruchy
  • dýně na sebe váže toxické látky, rozpouští je a usnadňuje jejich vyloučení z těla
  • dužina má močopudné a žlučopudné účinky
  • semena příznivě ovlivňují potíže s prostatou
  • semena pomáhají proti hlístům, roupům a škrkavkám

Úprava: Dužina se konzumuje syrová i vařená. Semena jíme syrová, předem je můžeme namočit.

Recepty
1. Polévky
Kukuřičná polévka s dýní (V. Růžičková)

mražená kukuřice, dýně Hokkaido, jáhly, kukuřičná mouka, olej, sůl
Do hrnce s vodou vložíme na kousky nakrájenou dýni, kukuřici a spařené jáhly. Oolíme a vaříme asi 20 minut. Nakonec zahustíme kukuřičnou moukou a ještě 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme a pro malé děti i propasírujeme. Můžeme tuto krémovou polévku podávat se zavářkovými nudlemi nebo ji zahustit smetanou či jogurtem. Obměna: Na troše oleje osmahneme kukuřici a zalijeme jí polévkovým krémem. Dochutíme sojovou omáčkou a zdobíme petrželkou.

2. Slaná jídla
Hokkaido omáčka (M.Slimáková)

dýně Hookaido 500 g, cibule 200 g, olej 5 polévkových lžic, voda 250 ml, mořská sůl, sójová omáčka
Dýni, pokrájenou na malé kostičky, přidáme k lehce osmažené cibulce, přidáme asi čtvrt litru vody, sůl a na mírném ohni dusíme do rozvaření. Před dokončením přilijeme maizenu rozmíchanou v troše vody a za stálého míchání chvilku povaříme. Dochutíme sójovou omáčkou a na talířích sypeme zelenými natěmi. Omáčka je vhodnou přílohou k rýži, těstovinám i bramborům, jde použít i k přelití dušeného větáku při přípravě letní večeře.

Dýně Hokkaido pečená
dýně Hokkaido, pórek, olej, bazalka, petržel
Dýni rozkrojíme, odstraníme semena (ty můžeme proprat a osušit na slunci nebo v troubě při teplotě maximálně 50o C – vyloupaná požíváme jako oříšky) a dužinu dýně nakrájíme na prouky asi 1 cm silné. narovnáme na pekáč potřený olejem, velmi jemně osolíme a okořeníme bazalkou (saturejkou a tymiánem). Při 150o C zapékáme 15-20 minut doměkka. Pro změnu přidáme kolečka petržele nebo celeru, nebo proložíme špalíčky pórku. Je výhodné při prvních 10-15 minutách pekáč zakrýt alobalem. Pokrm bude šťavnatější.

3. Sladká jídla
Dýňový chlebíček (časopis Vlasta)

1,5 šálku hladké mouky, 1 šálek kukuřičné mouky, 2 lžičky prášku do perníku, 1 lžička jedlé sody, 1 lžičky soli, 1 lžička skořice, 1 lžičky hřebíčku (mletý), 1 šálku medu, 1 šálku oleje, 1 šálku jablečného džusu, 3 bílky, 1 žloutek, 1 šálek dýňového pyré, 1 šálku ořechů (vlašské, nalámat), tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Předehřejeme troubu na 190o C. vymažeme chlebíčkovou formu (23x13x7 cm) a vysypeme ji moukou. V jedné míse smícháme všechny sypké ingredience kromě ořechů. Ve druhé míse třeme med (tekutý), olej, jablečný džus, vejce a dýňovou dužinu. Vše přidáme k mouce, přisypeme ořechy a zamícháme jen tolik, než se vše spojí v těsto. Formu naplníme rovnoměrně těstem (asi do 3) a pečeme dozlatova, asi 45-60 minut. Do středu zapíchneme špejli a přesvědčíme se, že chléb je uvnitř propečený. Vychladíme nejdříve asi 10 minut ve formě, pak vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vystydnout.

Dýňový koláč s jablky (Veronika Růžičková)
dýně Hokkaido, jablka
Hokkaido ocení také vaše miminko jako součást zeleninové kašičky. vařenou dýni propasírujete velmi snadno a kaše bude dostatečně sladká a bez cukru. Stravu tak děťátku zpestříte osvedčenou zdravou surovinou.

Veronika Růžičková