Japonská podzimní polévka

Přichází období podzimních plískanic… na procházkách se brodíme spadaným listím, šály utahujeme ke krku, podobně jako Limonádový Joe z šatníků vytahujeme teplé spodní prádlo – a s radostí diskutujeme o kráse zářivých dlouhých dní plných slunce, nebo alespoň o hřejivém teple kamen či ústředního topení.
Pro důkladné zahřátí na těle i na duši Vám přinášíme recept na Japonskou podzimní polévku. Kromě vydatné polévky Vás může hřát i fakt, že zázvor (který v polévce hraje hlavní roli) byl prokázán jako účinné analgetikum, antiflogistikum a antipyretikum. To znamená, že jej lze využít při prevenci a léčbě chřipky a rýmy, nebo třeba ke snížení bolestí. Navíc snižuje inzulinovou rezistenci  – lidsky řečeno působí proti vzniku cukrovky druhého typu – a k tomu ještě zmírňuje plynnatost nebo zácpu… My zkrátka považujeme tuhle polévku       za chutnou i léčivou.
Japonská podzimní polévka
1ks tofu bílé Natural
250g čerstvé žampiony
30 listů čerstvého špenátu
4 lžičky česnek granulát
1 velký stroužek čerstvého česneku
2 lžičky sušeného zázvoru/ 5 koleček čerstvého zázvoru
1 špetka nového koření
1 špetka pepře
1 lžička lahůdkové droždí
2 lžíce Tamari sojová omáčka
1 lžíce Shiro miso
1 lžíce rýžový slad
1 Wurzl zeleninový
1 lžíce slunečnicového oleje
0,25 balení tenkých rýžových nudlí King soba
1 svazek čerstvé cibulky
Samozřejmě doporučujeme, nechť každý svou polévku při přípravě ochutná a upraví si množství pepře, česneku a zázvoru podle svého. Co by jednoho skolilo, pro druhého může být mdlé a nevýrazné. Do receptu jsme také schválně uvedli česnek ve formě granulátu. Granulát má specifické lahodné aroma, které nám         v jiných verzích polévky chybělo.

Postup:
Dle návodu uvaříme rýžové nudle, pokapeme olejem, scedíme do kastrůlku.
Bílou část čerstvé cibulky nakrájíme, osmahneme na oleji. Přidáme nakrájené žampiony. Po chvíli přidáme tofu, česnekový granulát, zázvor, nové koření, pepř, sojovou omáčku a rýžový slad. Přilejeme vodu z těstovin (případně přidáme další dle potřeby) a s wurzlem podusíme doměkka. Na závěr dochutíme lahůdkovým droždím, misem, rozetřeným čerstvým česnekem a špenátem. Smícháme s těstovinami a prohřejeme. Navrch sypeme čerstvou cibulkou nebo třeba čerstvým listem koriandru.

Dobrou chuť! 🙂